24-часов маратон, 2016

На 1-2 октомври 2016 се проведе 10-то юбилейно издание на 24 часовия маратон по планинско колоездене. Традиционно организаторите от „Крива спица“ провеждат състезанието в началото на септември, но зародилата се серия от почивни дни наложи отлагането на старта през октомври.

Форматът изисква достигането на максимален брой обиколки за 24 часа, като поставя в сериозно изпитание силата издръжливостта и психиката на участниците. Всяка обиколка е с дължина от 10.5км и 270м денивелация по живописно, разнообразно и балансирано, но технично трасе в полите на Средна гора. В местността около с. Мътеница до Хисаря, на старт застанаха 26 индивидуални състезателя, 6 от които жени, 7 отбора и рекордните 17 щафети, за да премерят сили в едно от най-трудните и най-красиви състезания в колоездачния календар.

След успешното си представяне през 2014 и 2015 в категорията „Соло отбори“ и спечелените две втори места от тези години, колоездачите на КК Варна този път взеха участие в дисциплината „Щафети“.

Стартът даден точно в 13:10 в събота. Борбата бе оспорвана и се водеше предимно с отбора на миналогодишните победители от BT Revolution и „Винаги Трети“, зад забавното име на които се криеха силните представителите на габровския Underground Riders.

Още в самото начало водачеството се променяше няколко пъти, като след 5-тата обиколка представителите на варненския клуб поеха лидерската позиция и започнаха да увеличават постепенно аванса си. В началните минути на нощта технически проблем забави щафетата, но ситуацията бе бързо овладяна. Това не попречи особено на момчетата от Варна да запазят първото място до самия финал.

След навъртени общо 36 обиколки, близо 380 км за 23 часа и 38 минути, Добрин Лиловски, Петър Петров, Калин Веждаров и Димитър Карабахчиев извоюваха престижната победа с преднина от 1 обиколка пред вторите BT Revolution и с 2 обиколки пред „изненадващо“ заелите бронзова позиция „Винаги Трети“.Най-добрата обиколка за състезанието бе дело на Добрин Лиловски, който успя да спре хронометрите на 32:41, а това беше втората негова обиколка под 33 минути, недостижим праг за нито един от участниците в състезанието.

Поздравления за момчетата!

Отборът се подготвя за последния старт от сезона: XCO Шуменско плато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *