Първо бягство в Румъния

На 12.05.2013 състезателите на КК Варна за пръв път участваха в най-мащабното състезание по планинско колоездене на Балканския полуостров. Прима евадаре или на български Първо бягство се организира за пети пореден път от румънския отбор NoMad Merida Racing и привлича изключително много участници от Румъния и много други държави. Тази година се включиха рекорден брой състезатели и  финиширалите бяха около 2700.

Въпреки че състезанието се води планинско колоездене, маршрутът съвсем не е планински и за 60-те километра на маршрута, общата положителна денивелация не достига и 100 м. Това прави състезанието много бързо и динамично.
Много важен фактор за бързото придвижване по маршрута се оказва първоначалното позициониране на състезателите, тъй като след 3 км трасето навлиза в няколко километра сингъл трак и не е лесно 3000 участници да карат по тясна пътечка с много завои в гората. Разбира се, организаторите са предвидили начин за справяне с това като предстартовото подреждане става по предварително раздадени номера според бързината на състезателите, така че елитните състезатели получават предна позиция.

Освен това, няма как да не споменем изключителната организация на едно такова мащабно събитие. Организаторите бяха привлекли множество спонсори за наградите, за подкрепителни пунктове, бяха осигурили професионално измиване на колелетата след състезанието, както и масажи за участниците! Първите 500 участника получиха и медали.

Макар трасето да е много равно и на пръв поглед лесно, не може да се каже, че състезанието е леко. Напротив: състезателите на КК Варна срещнаха доста трудности по трасето като основно това бяха силната конкуренция във всички категории в лицето на професионални шосейни и крос кънтри състезатели от Румъния. Друг фактор, който затрудняваше всички, бяха голямата маса хора, които окупираха трасето, състезателите се движеха на много малка дистанция и не винаги успяваха да предвидят реакцията на предходния. В сухото време прахът се вдигаше от земята и образуваше непрогледна мъгла, която задръстваше гърлото и очите. В края на трасето неравната почва и коловози правеха силни вибрации, от които и най-силните участници се измориха и много от тях едва събраха сили за финален спринт.

КК Варна изпрати републиканските си шампиони по маратон в различните категории на това състезание и Анелия Карагьозян, Добрин Лиловски и Тодор Ангелов заеха много добри позиции в класирането.

Анелия Карагьозян трябваше да се пребори с недобрата си позиция на старта и се оказа зад по-бавни участници от нея в тесните пътеки, но на равните широки пътища наваксваше и успя да изпревари 3 състезателки от отборите на Giant, Merida и Bikestream, което я изведе на позиция, която организаторите наградиха с подиум. Ани се класира седма в категория жени, където регистрираните участнички бяха над 300. Нейната позиция е 133 място в общото класиране.

Добрин Лиловски срещна много силна конкуренция и зае 9 място в категорията юноши. Добрин премина трасето за 2 часа 9 минути и 30 секунди и това го подреди на 54 място в общото класиране.

Тодор Ангелов премина трасето за под 2 часа: на 4 минути след победителя Лучан Логиган (от отбора на Идеал Гайгер) и на 30 секунди след Уоутър Клепе (Рам Байкс). Неговата позиция е осми в категорията Елит и девети в общото класиране. Тошко сподели, че всички румънци са карали много задружно в групи, както и са прилагали различни тактики за спечелването на тази много оспорвана категория.
Участието в толкова мащабни състезания, надпреварата със силна конкуренция повишава нивото на варненския отбор и те с нетърпение очакват следващия си старт, който е първи от поредицата за Купа България и ще бъде на 19.05. в гр. Карлово.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *