Победа за Никола Добрев и Любомир Илчев в Габрово

Състезателите на КК Варна се представиха по най-добрия начин, спечелвайки първите места при момчета и юноши старша възраст.

На 28 септември стартира тазгодишното издание на Велотурнир ДЗИ-Вело,
част от мащабната кампания на КВС Груп, която насърчава дейности за опазването на околната среда и намаляването на негативните въздействия върху климата. По улиците на Габрово се проведе колокритериум със спринт на всяка трета обиколка.

Във възрастовата група на момчетата Никола Добрев, както и по-рано през сезона, направи чудесно каране и завърши с най-много точки след трите междинни спринта и грабна победата. Александър Стоянов, другият представител на КК Варна, завърши на шесто място.

Юноши старша възраст и мъже елит стартираха заедно като направиха 27 обиколки с 9 междинни спринта. Любомир Илчев се откъсна рано в състезанието с помощта на Ясен Александров и добави нова победа към визитната си картичка, а Ясен е четвърти.

Видео

Златен медал от „Купа Леденика 2019“

Над 100 колоездачи се събраха в деня на Независимостта на България – 22
септември, за да премерят сили в състезанието по шосейно колоездене „Купа
Леденика 2019″, организирано от колоездачен клуб „Враца Велообщество“ с
подкрепата на Община Враца.

В изкачването на Врачански Балкан по трасе с обща дължина от 17км и
положителна денивелация от 825м със среден наклон 5% взеха участие колоездачи от професионални и аматьорски отбори от България.

Колоездачен клуб „Варна“ бе представен от Цвета Нешева, която спечели златен медал за отбора. Със самостоятелна езда тя зае първо място в категория Жени, преодолявайки дистанцията за 0h53’45”.

Снимки: Ивета Дилова и Цвета Нешева

Златен и сребърен медал за КК Варна на състезанието „DRAG изкачване на Витошa“ 2019

На 15 септември 2019 г. за шеста поредна година се проведе традиционното състезание по шосейно колоездене “DRAG ИЗКАЧВАНЕ НА ВИТОШA”, организирано от спортен клуб ДРАГ.

В състезанието взеха участие над 140 колоездачи от професионални и аматьорски отбори от България, Сърбия и Македония, сред които и колоездачен клуб „Варна“. Общата дължина на трасето бе 20.52км с положителна денивелация от 980м и среден наклон 5%.

Състезателите от колоездачен клуб „Варна“ се представиха достойно и заеха призови места. Сребърен медал спечели Любомир Илчев в категория юноши старша възраст, който финишира с време 0h52‘00“. Цвета Нешева взе златен медал в категория жени, завършвайки с време 1h09‘30“. На пето място в категория юноши младша възраст се класира Кристиян Балкански с време 0h56‘12“. В категория мъже Елит осмо място зае Чавдар Караджов с време 0h52’07”, a Ясен Александров е десети с време 0h56’12”.

Резултати

Снимки: Цвета Нешева

Учреди се нова „БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОЛОЕЗДЕНЕ“

Нова „БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОЛОЕЗДЕНЕ“ (БФК) бе учредена на 10 юли
т.г. в Пловдив. На учредителното събрание присъстваха представители, членове и съмишленици на 19 колоездачни клуба от България, сред които и колоездачен клуб „Варна“.

Целта на новата федерация е да подпомага и ръководи колоездачния спорт в
България, както и да популяризира колоезденето като начин на транспорт, да
подпомага административно членовете на БФК при реализирането на програми,
свързани с изграждането на велосипедна инфраструктура от всякакъв характер и
развитието на спортни програми сред подрастващите, както на държавно, така и на международно ниво.

По време на учредителното събрание бе приет устава на БФК и бяха избрани
членове на управителния и контролния съвет на сдружението. Управителният съвет е в състав: Драгомир Кузов – председател, Лобослав Венков – заместник
председател, Антон Настев, Данаил Ангелов, Даниел Петров, Евгени Балаев и
Тодор Янев.

Престои сдружението да бъде регистрирано в съда като сред приоритетните
краткосрочни цели е получаването на лиценз от Министертсво на младежта и спорта и присъединяване към Международния колоездачен съюз (UCI).

Снимки: Цвета Нешева

Отлично представяне на Шуменско плато 2019

На 7 юли над 170 състезатели участваха в организираното от Вело клуб Илчов баир състезание Шуменско плато 2019 Колоездене, бягане и дуатлон.
За първи път в България бе проведено и състезание с електрически веслосипеди.

Подготвените дисциплини бяха:
22 км планинско колоездене
42 км планинско колоездене
42 км планинско колоездене с ел. велосипеди
22 км планинско бягане
42 км планинско бягане
42 км дуатлон (22 км бягане + 20 км колоездене).

Южните склонове на Шуменско плато предизвикаха участниците както с множество изкачавания така и с горещото време, като те трябваше да преодолеят 22 или 42 км-вите дистанции с натрупана положителна денивелация съответно 700 и 1200 м.

Стартът на състезанието бе в село Троица като трасето преминаваше и през други красивите шуменски селца: Осмар и Кочово. За събитието бе организиран и палатков лагер, в който участници, зрители и туристи бяха понакени да пренощуват.

Стартът на колоездачите беше даден в 9:00, а на бегачите в 09:30.

Въпреки горещото време и сложното трасе, Колоездачен клуб Варна се представи отлично.

Първи в генералното класиране на 42 км планинско колоездене се класира младата надежда на клуба Любомир Илчев. Младежът в старша възраст победи всички участници преминавайки трасето за време от 2:32:43. В същия старт участваха и Павел Пройнов класирал се на 16 място, и Калин Веждаров – 16-ти.

Отново първи този път на 22 км планиско колоездене стана Кристиян Балкански с време 1:20:33. Кристиян победи не само връстниците (юношите до 16 години), но и всички участници в генералното класиране на тази дисциплина. Александър Стоянов се пребори за бронзовия медал при юношите. Александър Калоянов е 19-ти .

Първа при девойките до 18 години и първа сред жените в генералното класиране е Севда Начева.

При бегачите Николай Стамболийски се класира на 10-то място на 22 км.

В дисциплината дуатлон Димитър Карабахчиев зае трето място в генералното класиране и второ при ветераните с време 4:01:04.

Резултати

Снимки: Калоян Кръстев, Бояна Петрова, Таня Томова